Leif Mannerströms visar steg för steg hur du lagar moules marinières, musselsoppa med vitt vin. Toppa din soppa med knapriga krutonger.
1 st blåmusslor 1 kg
2 st schalottenlökar
2 st klyftor vitlök
5 cl olivolja
2 dl vitt vin
2 dl fiskfond, hemgjord (eller utspädd köpt)
2 dl vispgrädde
1 st salt & peppar
1 st knippe persilja, till garnering
1 st Krutonger
4 st skivor formfranska
1 msk smör
1 st klyfta vitlök
1 Moules marinières Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten.
2 Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
3 Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan.
4 Tillsätt blåmusslor, häll på vin, fond och grädde.
5 Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra.
6 Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite.
7 Krutonger Tärna formbrödet och stek det knaprigt i smör, olja och vitlök. Låt rinna av på hushållspapper.
8 Servering Servera musslorna i en stor skål, slå över soppa, persiljan och strö över brödkrutongerna.