Betygsätt

Laxtårta toppad med löjrom och färska örter

Varmrökt lax i ny tappning tillsammans med färskost och örter. Du kan servera den som förrätt, tilltugg tillsammans med drinken eller på buffébordet. Tårtan bör stå ca 4 timmar i kylen för att få den rätta konsistensen. Garnera vid servering.

Ingredienser

200 g kavring

100 g smör

1 st Fyllning

300 g varmrökt lax

4 st gelatinblad

1 st rödlök

1 st avokado

400 g naturell färskost

2 dl gräddfil

3 msk gräslök

2 msk dill

2 msk citron

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 st Garnering

80 g löjrom

3 msk ärtskott - dill, persilja

Gör så här

1 Mixa kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut smulorna till en botten i en form med löstagbar kant, 20 x 28 cm eller en rund form 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen under tiden som fyllningen görs.

2 Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skala och finhacka löken. Halvera avokadon, gröp ur och fintärna fruktköttet. Rör samman färskost och gräddfil. Blanda i lök, avokado, gräslök och dill. Putsa och mosa laxen och rör ner i fyllningen.

3 Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatinet i fyllningen i en tunn stråle under omrörning. Krydda med salt och peppar.

4 Bred ut fyllningen i formen och ställ i kylen ca 4 timmar.

5 Ta tårtan ur formen och garnera med löjrom, ärtskott, dill, persilja och gräslöksblommor.