Varmrökt lax i ny tappning tillsammans med färskost och örter. Du kan servera den som förrätt, tilltugg tillsammans med drinken eller på buffébordet. Tårtan bör stå ca 4 timmar i kylen för att få den rätta konsistensen. Garnera vid servering.
200 g kavring
100 g smör
1 st Fyllning
300 g varmrökt lax
4 st gelatinblad
1 st rödlök
1 st avokado
400 g naturell färskost
2 dl gräddfil
3 msk gräslök
2 msk dill
2 msk citron
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 st Garnering
80 g löjrom
3 msk ärtskott - dill, persilja
1 Mixa kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut smulorna till en botten i en form med löstagbar kant, 20 x 28 cm eller en rund form 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen under tiden som fyllningen görs.
2 Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skala och finhacka löken. Halvera avokadon, gröp ur och fintärna fruktköttet. Rör samman färskost och gräddfil. Blanda i lök, avokado, gräslök och dill. Putsa och mosa laxen och rör ner i fyllningen.
3 Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatinet i fyllningen i en tunn stråle under omrörning. Krydda med salt och peppar.
4 Bred ut fyllningen i formen och ställ i kylen ca 4 timmar.
5 Ta tårtan ur formen och garnera med löjrom, ärtskott, dill, persilja och gräslöksblommor.