Betygsätt

Jansons Frestelse

Klassiker

Ingredienser

6 st Stora potatisar

3 msk Smör

2 st Gula lökar

3 dl Vispgrädde

1 msk Orökt kaviar

200 g Ansjovisfiléer av skarpsill

1 msk Siktat ströbröd

1 st Salt och Peppar

Gör så här

1 Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.

2 Sätt ugnen på 175°.

3 Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.

4 Skala och skiva löken. Bryn den lätt i smör.

5 Vispa ihop grädde och kaviar.

6 Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Salta och peppra lätt mellan varven.

7 Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd.

8 Grädda i mitten av ugnen i ca 45–60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.

9 Obs! Det är viktigt att potatisen inte sköljs efter att den har strimlats, eftersom stärkelsen i potatisen binder grädden.